2020-08-05
3 tips inför momsdeklarationen
Varje år, kvartal eller månad redovisar företag moms till Skatteverket, oavsett om det finns något att redovisa eller inte.
I momsdeklarationen ska ert bolag redovisa företagets försäljning samt utgående och ingående moms. Beroende på vad mellanskillnaden av den utgående och ingående momsen är får ni antingen tillbaka en summa eller så behöver ni betala pengar till Skatteverket.
När ska ni redovisa och betala momsen?
Beroende på ert företags omsättning och vad som angavs när ni registrerade företaget hos Skatteverket så redovisar ni och betalar moms olika. Företag vars omsättning understiger 1 MSEK per år kan redovisa momsen månadsvis, kvartalsvis eller årligen. Företag vars omsättning är mellan 1 MSEK till 40 MSEK per år kan redovisa momsen månadsvis eller kvartalsvis. Större företag som omsätter över 40 MSEK behöver redovisa momsen varje månad.
Hur redovisar ni momsen?
Ni kan momsdeklarera digitalt eller analogt. Väljer ni det digitala alternativet kan ni logga in på Skatteverkets egen e-tjänst ”Lämna momsdeklaration” som ni hittar på deras hemsida. Väljer ni att skicka in momsdeklarationen analogt finns det en blankett som Skatteverket kan skicka ut till er per post.
3 tips inför momsdeklarationen
Här ger vi tre tips på vad som kan hjälpa er att få koll på likviditeten inför momsdeklarationen.
1. Planera, håll koll på datum och var beredd på att moms ska betalas. Planera i förväg så att ni har tillräcklig likviditet när momsinbetalningen väl ska betalas. Har ni valt att betala kvartalsvis rekommenderar vi att bygga upp en buffert varje månad så att ni har likviditet som är stark nog att klara av den eventuella momsskulden. Det är också viktigt att hålla koll på vilka datum som gäller, eftersom det kan tillkomma en förseningsavgift om ni missar att betala momsen och till följd av det en eventuellt försämrad kreditvärdighet – men också för att få koll på om momsen ska betalas samtidigt som semesterlönerna eller andra större utgifter.
2. Företagslån är en kredit som kan passa företag som har behov av rörelsefinansiering eller vill ha möjlighet att investera i nya projekt. Tjänsten kan skapa förutsättningar för tillväxt, samt täcka upp för kostnader såsom momsskuld och semesterlöner.
3. Fakturaköp är en tjänst som används av bolag i alla storlekar, oberoende sin finansiella situation. Genom att sälja kundfakturor till ett factoringbolag eller bank betalas ca 97–99% av fakturabeloppet ut till er, oftast inom ett dygn. Utöver det kan även allt administrativt arbete överlåtas till den aktör ni väljer. Ni frigör tid och kapital, vilket kan vara värdefullt när ni ska betala moms och semesterlöner – och när ni vill öka engagemanget och lönsamheten i verksamheten.
Sammanfattningsvis
Moms är något som alltid måste redovisas, oavsett om ni har något att redovisa eller inte. Samtidigt som momsen redovisas ska den eventuella momsskulden även betalas. Vid missad betalning kan en förseningsavgift tillkomma och det kan även påverka er kreditvärdighet. För att få koll på likviditeten inför momsdeklarationen kan det vara fördelaktigt att planera och utvärdera vilket upplägg som passar er bäst. Det kan till exempel vara att bygga upp en egen buffert varje månad, att ansöka om ett företagslån som bland annat kan täcka upp för den eventuella momsskulden, eller att sälja era kundfakturor vilket kan stärka likviditeten och frigöra tid. Tid och pengar som kan investeras i er verksamhet.
Kontakta oss om ni vill veta mer om företagslån eller fakturaköp och hur tjänsterna kan hjälpa er verksamhet att utvecklas.
Ni når oss direkt på 08-400 540 99 eller salj@serafimfinans.se.
Promentor Finans AB har bytt namn till Serafim Finans AB, 2021-01-11.